Üdvözöljük
Pinkamindszenten!

Pinkamindszenti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2018-02-01 16:17:00

Egyesületünk: célunk, tagságunk

www.pinkatuzolto.hu/

1878. november 11-én hatalmas tűz pusztította el a falu nagy részét. A falu apraja-nagyja összegyűlt és szinte a semmiből újjáépítette a települést. Védőszentjévé fogadta Szent Flóriánt.

1880-ban férfiak és asszonyok közösen megalapították a Tűzoltó Egyletet. Az emberek felismerték, hogy egymással összefogva, tudásukat, tapasztalataikat egymással megosztva jobban tudnak segíteni a bajba jutottakon.

Módosabb gazdák segítségével sikerült egy kocsifecskendőt vásárolni, ami abban az időben nagyon hatékony felszerelés volt. Ma a körmendi HTP-nél (hivatásos tűzoltó-parancsnokság) van kiállítva.

Később zászlót készítettek és 1930-ban szentelték fel. A zászlórúdba szegeket ütöttek, amin a támogatók neve szerepel. A selyem zászló kézzel hímzett, mindkét oldalának középen festmény található. Szent Flórián és Szent Imre arcmása mára megkopott kicsit, de a zászlót őrizzük és folyamatban van az eredeti óvó környezetbe helyezése, illetve hasonmásának elkészítése, amit a hétköznapokban is tudunk használni.

Az egyesület ezután vásárolt egy kismotorfecskendőt, ami kb.: 100-150 liter/perc kapacitású berendezés volt. A mai napig üzemel, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség Múzeumában látható.

1958-tól egységkönyvet vezettek, melyben a tagok nyilvántartása, tevékenységük és fontosabb eseményeik bejegyzésre kerültek. Az első nyilvántartott tagok névsora 1913-ból való.

Az egyesület később a vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület egységeként működött, mivel a tanácsi rendszer csak a központi vasaljai egyesületet támogatta, így a pinkamindszenti, kemestaródfai és magyarnádaljai egységek felszerelései messze elmaradtak a vasaljai egységétől. Egyéni védőfelszereléseket nem kaptak, csak a meghibásodott felszerelésket javították.

Az egyesület később a vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület egységeként működött, mivel a tanácsi rendszer csak a központi vasaljai egyesületet támogatta, így a pinkamindszenti, kemestaródfai és magyarnádaljai egységek felszerelései messze elmaradtak a vasaljai egységétől. Egyéni védőfelszereléseket nem kaptak, csak a meghibásodott felszerelésket javították. (Vasalja lakossága ekkor: 570 fő, Pinkamindszenté: 492 fő)

Az 1960-as években az egyesület kapott egy nagyobb kismotorfecskendőt 400l/perc teljesítménnyel, teljes felszereléssel utánfutón.

Ez a fecskendő ma is üzemképes. Ezzel az eszközzel az egyesület nagyon sok területi tűzoltó versenyen kimagasló eredményeket ért el.

A mára felújított Szerházban a Helytörténeti kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők az elismerő okleveleket, melyből a legkorábbi egy 1964-es 2. helyezés.

1991 októberében újra önálló egyesületet hoztunk létre, miután megszűntettük a vasaljai egyesület pinkamindszenti egységét.

A 1990-es évek közepéig a tagok aktívan részt vettek a temetkezési szertartások lebonyolításában.

1992-ben egy gépjármű-fecskendővel bővült az eszköztár.

 

Az egyesület létszáma: 21 fő

- 16 képzett tűzoltó

- 2-2 fő tűzoltóparancsnoki - tűzoltásvezetői képzettséggel rendelkezik

 

Eszközök:

- 1200 l/perc - szivattyú
- 1 raj védőruházata (csízma, sisak) - 6 fő
- áramfejlesztő
- motorfűrész - 2 db
- zagyszívattyú
- kéziszerszámok
- tömlők

Ezek nagy részét pályázati forrásokból vásároltuk meg a körmendi HTP és a Vas megyei Tűzoltó Szövetség segítségével.

Az egyesület fenntartásában nagy szerepet vállal Pinkamindszent Község Önkormányzata.

 

Elérhetőségeink:

elnök: Belső László
cím: 9922 Pinkamindszent, Fő u. 104.
telefon: +36/30/366-42-02
e-mail: pinkatuzolto@freemail.hu

ügyintézés:
Rajner Ágota - Közösségi Ház
telefon: +36/20/406-67-07
e-mail: ikszt.pinkamindszent@gmail.com
 


Friss hírek

2021

Megjelent a Határtalan Hímondó legújabb száma.

Avarégetés 2021. május 23-ig megengedett hétfőtől péntekig 7.00 órától 19.00 óráig!

Tovább